Bakpulver för rena silversmycken

Det finns säkert rätt och fel för hur man ska förvara sina silversmycken när man inte använder dom. Mest troligt har jag gjort fel när jag haft min silverring hängande i silverkedja ihop med andra smycken i badrummet. För en vacker dag när jag skulle använda det, så var både ring och kedja kraftigt missfärgade. Det såg inte det minsta trevligt ut.

Inget silverputs hade jag hemma heller. Eller, det visade sig att jag hade det faktiskt, för på webben hittade jag många olika husmorsknep att ta till. Jag föll för GP:s, som involverade aluminiumfolie, bakpulver och hett vatten. Check, check, check – allt det där har ju de flesta hemma redan.

Så här gör man:
Lägg aluminiumfolie i botten av till exempel en ugnsform. Strö över lite bakpulver.
Lägg ner föremålen du vill rengöra (silver eller koppar). Täck med mera bakpulver.
Häll över kokhett vatten (nu kommer det att börja bubbla, så bli inte förskräckt).
Vänta tills vattnet har svalnat, och lyft sedan upp föremålen och skölj dom med vatten.

Själv var jag för feg med bakpulvret första försöket, så för mig blev det inte helt rent förrän jag hade gjort om det en andra gång med mer bakpulver.

Det kan också vara bra att veta att man bör vara försiktig med att använda bakpulvermetoden på nysilver, och på mindre ädla metaller som ingår i blandningar, som mässing.

2012-04-22, 10:46 | Tips

14 kommentarer till “Bakpulver för rena silversmycken”

 1. klockarbarn 2012-04-22 kl 12:26 #

  Ja så brukar jag också förvara mina och har läst att det blir missfärgat om man förvarar ihop med andra smycken och det är för fuktigt i badrummet och det missfärgar smyckena. Tack för tipset hur man kan göra dom fina igen. Det ska jag testa men borde nog checka att det inte är nysilver då vilket är troligt.

 2. Anna 2012-04-22 kl 13:39 #

  Det där sättet är jättebra på termosar också. Häll i ca 1 msk bakpulver, häll i kokande vatten, ca 3/4 av termosen. OBS! Skruva inte på locket nu. Låt stå över natten. Sen är insidan som ny. Helt perfekt när man råkat besudla ungarnas obojtermos med kaffe…

 3. Victoria - Elvira Spekulerar 2012-04-22 kl 14:47 #

  Vilket superbra husmoderstips!

 4. Sandra | Inspirera Mera 2012-04-22 kl 15:53 #

  Vilket underbart husmorsknep! Vilken skillnad på före och efterbilden.

 5. Axelina 2012-04-22 kl 22:04 #

  Jag brukar använda vatten, folie och salt. funkar minst lika bra och känns inte så “frätande” som bakpulver.

 6. Carina - inspirera 2012-04-23 kl 10:45 #

  Ett riktigt husmorstips! Smart!
  Kramen.

 7. Anci 2012-05-01 kl 14:04 #

  Ska genast testa detta på ett smycke som jag länge velat använda, men som ser ut som om det legat begravt i trädgården ett par år…

  Ha en bra dag!

 8. a Lady & a Tramp 2012-05-05 kl 14:26 #

  brukar också köra på det, funkar utmärkt! missfärgar även om de ligger i plast, smyckeskrin etc.
  det bästa med äkta silver är ju att det blir så lätt rent igen, och med sån här metod slipper man gnussa ihjäl sig på kedjor och andra små skrymslen, mkt smidigare med vätska!

 9. Ingela 2012-05-16 kl 14:43 #

  Går lika bra med tandkräm och en gammal tandborste alternativt nagelborste!

 10. Kajsa Persson 2012-06-01 kl 15:28 #

  Strålande resultat, ska gensat prova :)

  Ha en skön helg uppe i Norr!!
  Kram
  Kajsa

 11. Matilda 2012-06-05 kl 19:31 #

  Va smart! Tack för tipset. Jag har testat med salt istället för bakpulver men får inte rent smyckena med det. Så nu ska jag genast testa ditt sätt.

 12. catja 2012-06-14 kl 0:38 #

  Tack för tipset! Jag har köpt en torr putsduk som finns i guldsmedsbutiken jag tycker är bra. Något slags torrt medel måste ju finnas i antar jag för annars är det hokus pokus. Fint blir det iaf. Nu gäller det ju förstås att man har en sådan hemma. ;)

 13. Bitteg 2012-12-01 kl 23:51 #

  Om du har smycken eller annat med oxiderat mönster kan det bli förstört med bakpulvermetoden. Tänk oxå på att bakpulver o salt är slipmedel.

 14. analysis 2015-11-26 kl 5:40 #

  analysis

  sara vill fara » Bakpulver för rena silversmycken

Trackback URI | Comments RSS

Skriv en kommentar

:blank: :blush: :cool: :cry: :eek: :grin: :hmm: :lol: :love: :mad: :| ;P :( :o :) ;)